Pennan & Svärdet Podcast
- Autor: Vários
- Narrador: Vários
- Editora: Podcast
- Duração: 29:30:56
- Mais informações
Informações:
Sinopse
Pennan & Svärdet är Sveriges militärhistoriska upplevelseklubb. Här finner du militärhistoria i alla dess former, som t.ex. böcker, filmer och utrustningsdetaljer. I denna podcast fyller vi öronen dina med militärhistoria från äldrehistoria till dagens slagfält. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.
Episódios
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 55: Luftburna i strid!
24/01/2019 Duração: 22minI dag ska vi smacka på jägarbågen, klättra in i helikoptern och prata om luftburna förband med major Henrik Peters som är ställföreträdande bataljonschef på 31. luftburna bataljonen på K 3 i Karlsborg. Vad är luftburna operationer och hur ska dem användas i försvaret av Sverige? Vi låter majoren reda ut frågetecknen åt oss. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 54: Överlevnad och djungelkrigföring
11/12/2018 Duração: 27minDjungelkrigföring i Vietnam eller vilse i skogen: är det någon skillnad på hur du ska agera? I det 54:e avsnittet av Pennan & Svärdets podcast ska vi få lyssna på en mycket klok fanjunkare vars kunskaper och erfarenheter kan vara skillnaden mellan liv och död i en överlevnadssituation. Lyssna och ta del av vad fanjunkare David Pilerud kan lära dig!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 53: Misärkrigen du aldrig hört talas om
17/10/2018 Duração: 01h06minSlaget om Stalingrad i all ära, men har du hört talas om belägringen av Changchun eller andra slaget vid Tuyutí? I detta avsnitt pratar jag med Mattis om de bortglömda, men ack så blodiga krigen de senaste 200 åren. Vi rör oss från risfält täckta med döda kommunister i Kina till galna machetesvingande barnsoldater i Kongo. Ännu mer upplyftande och glädjespridande blir det i Sydamerika, där kanske de högsta förlustsiffrorna från något krig NÅGONSIN uppmättes. Ja ni hör ju, en uppesittarkväll för hela familjen. Trevlig lyssning.
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 52: Livet efter Försvarsmakten
03/10/2018 Duração: 35minAtt vara officer är mer än ett yrke, det är ett kall! Men hur gör man om man känner att man måste lägga uniformen på hyllan, och hur går man tillväga för att lämna firman under så bra omständigheter som möjligt? Detta pratar jag om i detta avsnitt tillsammans med Pernilla Heuer och Johan Malmberg, båda officerare i armén där den förstnämnda är på väg in i uniform igen och den andra är på väg ut (men lämnar inte helt). Deras erfarenheter av att göra en övergång som är mer livsstil än yrke är viktigt, liksom att höra precis hur väl uppskattade de klassiska "soldategenskaperna" är hos civila arbetsgivare. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 51: Svenska krigsfrivilliga 200 år
24/09/2018 Duração: 53minMattis och Per tar ett helhetsgrepp över de allra blodigaste konflikterna som svenskar frivilligt sökt sig till: från Danmark 1864 till Ukraina 2018. Livsöden, dagböcker, stridsskildringar och reflektioner susar förbi, och herrarna passar även på att krossa en envis myt om svenskarna som slogs för Hitler. Trevlig lyssning! Länk till avsnittet med Rizgar, kompanichef: https://www.acast.com/pennanochsvardet/pennan-and-svardet-podcast-avsnitt-14-intervju-med-peshmergasoldaten-rizgar-kesteyi
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 50: Johanne Hildebrandt
03/09/2018 Duração: 45minFörfattaren, journalisten och försvarsdebattören, tillika den första kvinna som invalts till avdelning 1 i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, Johanne Hildebrandt, är ett riktmärke när det gäller sveriges insats i krig och konflikter. Det finns knappt inte ett krig hon inte har bevakat, och hennes bok Krigare: Ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan, gjorde henne till varje skyttesoldats skyddshelgon. I detta avsnitt kan hon avslöja sina kommande böcker samt vad hon lärt sig om terror, krig och människor under alla sina resor. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 49: Interview with Antony Beevor
24/08/2018 Duração: 37minENG: We love all our guests equally but seriously, we’re starstruck to have Sir Antony Beevor in the studio. Beevor is an unparalleled writer of military history and is best known for his works Stalingrad and Berlin – The Downfall 1945. He’s here to talk about his new book Arnhem – The Battle for The Bridges, 1944, but will also tell our historiographer Mattis Bergwall the tale of why he can’t travel to Russia, answer a bunch of listeners questions and explain just how bloodthirsty the allies (!) were during Market Garden. Enjoy! SWE: Vi har den stora äran att presentera Sir Antony Beevor som gäst i detta avsnitt. Han är kanske den främste nu levande militärhistorikern och ligger bland annat bakom mästerverken Stalingrad och Berlin – slutstriden 1945. I detta avsnitt pratar han med Mattis om sin nya bok Arnhem, men han kommer också att svara på en bunt lyssnarfrågor, berätta varför han riskerar att gripas om han reser till Ryssland samt avslöja hur blodtörstiga de allierade luftburna soldaterna var under o
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 48: Lapplandskriget
08/08/2018 Duração: 42minLapplandskriget 1944–1945 var Finlands tredje och sista krig under andra världskriget – och fördes mot Nazitysklands trupper i Lappland. Målet var att driva ut de över 200 000 tyska soldaterna ur norra Finland. Tyskarna förde en skicklig fördröjningsstrid i oländig terräng och nådde sitt mål, att evakuera 20. bergsarméns manskap och materiel till Litsaställningen och Nordnorge. Den finländske generalaren Hjalmar Siilasvuo, som hade segrat i slaget vid Suomussalmi, ledde de finländska manövrerna mot tyskarna och under oktober och november 1944 lyckades han fördriva dem från större delen av norra Finland. Vi blir i podden ledsagade av Mika Kulju, författare och historiker, som växte upp i trakterna där stridigheterna pågick. Mika har skrivit flertalet böcker om Finland under andra världskriget. Intervjuar och producerar gör Tommy Hansen.
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 47: Första världskrigets sämsta generaler
10/07/2018 Duração: 31min”En äldre herre iförd monokel med spexig mustasch som dricker cognac i ett slott långt ifrån fronten.” I avsnitt 47 av Pennan & Svärdets podcast bekräftar historiograf Mattis Bergwall tillsammans med Per Wallin dina fördomar om första världskrigets generaler. Du får förbluffande men även dråplig fakta kring diverse generalers oerhörda inkompetens. Vi får också lite matnyttig information som varför första världskriget ligger till grund för hela 1900-talets historia. Lyssna på podavsnittet för allt det och mycket mer! Länk till boken ”Första världskrigets sämsta generaler”, bara för dig som lyssnar på poden! pennanochsvardet.se/pod-uslageneraler
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 46: Militära misstag
25/06/2018 Duração: 38minPå allmän begäran så kommer här den pod i vilken vi tar oss an militärhistoriens många misstag. Vad var orsakerna till Argentinas svaga insats under Falklandskriget? Vad gick fel under operation Masher 1966? Och givetvis tar vi oss an ett av historiens mest katastrofala militära beslut: Nazitysklands invasion av Sovjetunionen 1941. Lyssna på detta podavsnitt och få svaren! Länk till boken ”Operation Barbarossa”, bara för dig som lyssnar på poden! pennanochsvardet.se/pod-barbarossa
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 45: Gotland befriat!
30/05/2018 Duração: 24minLänk till boken ”Gotland befriat!”, bara för dig som lyssnar på poden! pennanochsvardet.se/pod-gotland Vad betyder Gotland för Sverige, och hur (om möjligt) skall ön försvaras? I de hårda striderna som utspelas i överstelöjtnant Tommy Jeppsson och generalmajor Björn Anderssons senaste bok, den tredje och sista fristående fortsättningen i deras gotlandsserie, får du verkligen veta vad vår frihet är värd. I detta avsnitt går vi till botten med hur ett högintensivt krig mellan oss och ryssen egentligen skulle gå till, samt hur hela berättelsen slutar. Missa varken detta podavsnitt eller bok!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 44: Sveriges stridande general
18/05/2018 Duração: 30minLänk till boken ”Sveriges 10 främsta fältherrar”, bara för dig som lyssnar på poden! https://utbud.pennanochsvardet.se//preview/4451 Finns det något som heter "svenskt ledarskap" och vad utmärker svenska generaler genom historien? Vi pratar med brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg som är den enda nu levande svenska generalen som har varit i strid – personligen. Som chef över en FN-brigad i Kongo var han nämligen tvungen att använda sin pistol 88 (Glock 17) i självförsvar. I detta avsnitt får du höra Jan-Gunnar berätta om de svåra strider han fick leda sin brigad igenom, hur man handskas med FN-byråktratin samt du får också veta vilket land som har de bästa (respektive sämsta) soldaterna. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 43: Krigsfall Sverige
30/04/2018 Duração: 40minHur var det egentligen med försvaret under andra världskriget, var vi helt i tyskarnas händer fram till krigsslutet? Vilka planer fanns det i nazityskland att invadera Sverige, hur realistiska och hur långt gågna var dem? I detta avsnitt pratar jag och historiegrafen Mattis Bergwall om våra militära favoritplaner som aldrig blev av, där kronan på verkat självklart är de operation Polarfuchs (polarräv) den 1943 uppsatta planen för hur nazisterna skulle gå tillväga för att invadera Sverige från Norge. Hur mycket intressant som helst om den kan du läsa i "Krigsfall Sverige! Tysklands anfallsplan mot Sverige 1943" som finnsa att lägga beslag på på pennanochsvardet.se/pod-krigsfallsverige. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 42: Det svenska havsimperiet
12/04/2018 Duração: 33minSvenska flottan är underdimensionerad oc hunderfinansierad för att lösa ställda uppgifter. Det är läget idag. Men har det alltid sett ut så? Och varför hör vi så sällan om svenska flottans framgångar, och vad hände egentligen vid sjöslaget vid Svensksund? Tillsammans med Gustav von Hofsten, pensionerad kommedör 1. gr, pratar vi svensk sjömakt under 500 år. Från galärflottan till Robot 15, och von Hofsten tar också upp orsaken till vår starka flotta under andra världskriget samt den mycket intressanta historien bakom Svenska Ostindiska Companiet. Detta fullspäckade avsnitt är ändå bara ett smakprov ur Gustafs bok Svensk sjömakt under 500 år. Gå inte miste om att rusta dig med kunskap, gå in på pennanochsvardet.se/pod-42 och lägg beslag på boken nu (de finns BARA att få tag på där). Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet Podcast - Avsnitt 41: Krisberedskap med Niklas Kämpargård
26/03/2018 Duração: 40minMed ett obefintligt civilförsvar, noll livsmedelsberedskap och ett komplicerat och sårbart el- och vattenförsörjningsystem är det viktigare än någonsin att se till att du själv är beredd på kris och krig. Därför pratar jag med Niklas Kämpargård. Niklas är författare till boken Krishandboken : allt du behöver för att klara dig, och vill lite grann tvätta bort uttrycket prepper. Det handlar om att planera, ta höjd för de troligaste scenarierna (troligare att vi står utan el i tre dagar än att du ska behöva grävan en egen bunker och skydda dig mot zombies), och lära känna din omgivning och ditt eget hem. Niklas bok finns att lägga beslag på på pennanochsvardet.se/pod-krishandboken. Du gör dig själv och din familj en tjänst. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 40: Hitlers frivilliga: svenskarna i Waffen SS
22/03/2018 Duração: 55minVilka svenskar var det som anslöt sig till himmlers nazistiska organisation under andra världskriget? Vad var deras bevekelsegrund och vilka var deras erfarenheter från östfrontens helvete? Lennart Westberg, författare och polis) har under många år intervjuat svenska SS-överlevare och tecknar i detta avsnitt flera gripande soldatöden – utan att på något vis förringa det förkastliga i deras ideologi. När du lyssnat på avsnittet ska du bums gå in på pennanochsvardet.se/pod-erbjudande, där kan du nämligen lägga beslag på den för Pennan & Svärdet unika boken Svenskarna i Waffen SS. BOKEN FINNS BARA ATT FÅ TAG I OM DU BLIR MEDLEM, och du får den i ett ytterst prisvärt välkomstpaket där du också får den mycket praktiska försvarsmaktspersedeln bärsäck 2000. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 39: Klart skepp! Svenska flottan nu och i framtiden
02/03/2018 Duração: 31minVad betyder egentligen sjöarenan för Sverige och vilken roll spelar svenska flottan i dag i det nationella försvaret? Magnus Haglund är författare, ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien och marinofficer med närmare 40 års erfarenhet från flottan. I hans senaste bok Krigen till sjöss 1965-2000 - Sjökrigen på all världens hav får vi följa med från falklandskriget till Persiska och vi får reda på statusen på svenska flottan av igår, idag och kanske imorgon. Magnus bok finns bara att tillgå som medlem i upplevelseklubben Pennan & Svärdet. Men misströsta icke, skriv in denna adress i din webbläsare: pennanochsvardet.se/pod-erbjudande och skriv in koden som jag presenterar i podden (du kommer inte ångra att du lyssnar). Då kommer du omedelbart kunna lägga beslag på Krigen till sjöss i ett väldigt förmånligt välkomstpaket för att rivstarta ditt medlemskap. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 38: Färdiga till strid! Sverige under beredskapen
07/02/2018 Duração: 44minHur väl (eller illa) förberedda var vi egentligen för krig när andra världskriget brakade loss 1939? I dessa tider avskriande officersbrist och en (i en snar framtid) vikande försvarsförmåga är det extra viktigt att få sig till livs ett historiskt perspektiv på det här med beredskap. Till vår hjälp har vi professorn i militärhistoria Lars Ericson Wolke. Vi diskuterar professor Kent Zetterbergs senaste bok "Beredskapen 1939-1945 - Svenska krigsmakten under andra världskriget". Om du vill vara påläst och nära nog känna att du ”var där” under ödesåren 1939–1945 bör du lägga beslag på denna bok omgående. Boken finns bara tillgänglig för dig som är medlem i Pennan & Svärdet. Men misströsta inte, det är alltid lätt och fördelaktigt att bli det! Gå bara in på www.pennanochsvardet.se/blimedlem/ och sätt ihop ditt välkomstpaket. Snabbt och enkelt. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 37: Hitlers mirakelvapen
26/01/2018 Duração: 38minRymdfärjor, ljudkanoner, bemannade torpeder och “landkryssare” på 1500 ton. Om du kan fantisera ihop ett galet vapensystem så kan jag garantera att det låg på ett ritbord någonstans i tredje riket under andra världskrigets sista år. I detta avsnitt tar vi upp våra favoriter bland Hitlers hopkok, både dem som blev av och dem som inte blev det. Med den kunnige historiografen Mattis Bergwall med i studion kan jag försäkra dig om att du både kommer skratta och lära dig någonting. Trevlig lyssning!
-
Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 36: Militärt ledarskap
12/01/2018 Duração: 16minVad är militärt ledarskap? Varför kan vi i det civila se så många framgångsrika ledare som har en bakgrund i Försvarsmakten? Överste Nils Bildt, officer i reserven, grundare till det framgångsrika företaget Teleopti AB och författare till boken Ledarskap i osäkra tider, leder oss genom dimman och ger klarhet i frågan!
Experimente 7 dias grátis
- Acesso ilimitado a todo o conteúdo da plataforma.
- Mais de 30 mil títulos, entre audiobooks, ebooks, podcasts, séries, documentários e notícias.
- Narração dos audiolivros feita por profissionais, entre atores, locutores e até mesmo os próprios autores.