Mod Det Uendelige Univers

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 2:25:04
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Der er liv i rummet! Det føler vi os sikre på. Måske er det venlige, grønne marsmænd med kæmpe hoveder og antenner i stedet for ører. Måske er det en krybdyrlignende satan med onde hensigter. Eller også er det bare en en-cellet amøbe på en af de utallige exoplaneter, vi finder lige om lidt. Vi fantaserer og danner os billeder og forestillinger og har gjort det fra før antikken.I denne serie på P1 ser vi nærmere på det liv, vi forestiller os, der er i rummet. Fantasier, der til alle tider og i alle kulturer har fascineret - eller skræmt os.Kom med P1 på en fascinerende tur mod det uendelige univers.Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Episódios

  • Mod det uendelige univers 5:5 - Hvad skal vi egentlig på Månen og Mars? 2018-01-31

    31/01/2018 Duração: 28min

    Det er relativt nemt at rejse til Månen. Og videre derfra til Mars. Nogle vil gerne rejse som turister, andre forestiller sig, at vi kan bosætte os på Månen og Mars, når jordkloden bliver for overbefolket - eller for forurenet. Der er mange muligheder og mange ting, vi skal overveje i forhold til hvor mange ressourcer, det trækker at rejse dertil. Og om vi overhovedet kan holde til at bo der. Medvirkende: Anja C. Andersen, professor i astrofysik - Niels Bohr Instituttet. Hans Kjeldsen, professor i astrofysik - Aarhus Universitet. Mickey Gjerris, lektor i bioetik - Københavns Universitet. Ole J. Knudsen, informationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi - Aarhus Universitet. Kai Finster, professor i astrobiologi - Aarhus Universitet. Scott Kelly, astronaut - NASA. Anders, Aya, Benedicte, Hannah og Vilma fra 6.b på Strandskolen i Risskov. Tilrettelæggelse: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 31. januar).

  • Mod det uendelige univers 4:5 - Kan aliens forstå dansk?

    24/01/2018 Duração: 33min

    Vi kigger på og lytter til rummet. Med kæmpemæssige kikkerter og følsomme antenner. Vi søger efter tegn på liv. Vi sender også selv signaler ud - både radiobølger og guldplader med lyde, hilsener og musik fra jorden - i håbet om at nogen finder dem og kan forstå dem. Og at vi kan forstå dem. Men måske burde vi være stille, og leve skjult ... og trygt. Medvirkende: Anja C. Andersen, professor i astrofysik - Niels Bohr Instituttet. Hans Kjeldsen, professor i astrofysik - Aarhus Universitet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi - Aarhus Universitet. Jes Lynning Harfeld, lektor i Anvendt Etik - Aalborg Universitet. Stig W. Jørgensen, oversætter, konsulent, sprogvidenskabsmand og science fictionentusiast. Niels Dalgaard, phd i nordisk litteratur og sci-fi nørd. Aksel, Anders, Hannah, Nora, Sofus og Vilma fra 6.b på Strandskolen i Risskov. Tilrettelæggelse Carsten Ortmann.

  • Mod det uendelige univers 3:5 - Evighed og uendelighed - at fatte det ufattelige 2018-01-17

    17/01/2018 Duração: 28min

    Det er nærmest umuligt at begribe: Universet har eksisteret i 13,75 milliarder år. Universet er uendeligt stort. Vi ved ikke præcist hvor stort, for vi kan kun se til universets horisont, og den ligger 13,75 milliarder lysår væk. Der er 200 milliarder stjerner i vores galakse, Mælkevejen. Og der er 200 milliarder galakser i universet, som vi kan se. Universet er fyldt med svimlede og fascinerende fakta. I denne episode forsøger vi at fatte, hvor ufatteligt stort universet egentlig er. Medvirkende: Bent Raymond Jørgensen, forfatter, filosof og mag.art. i Videnskabshistorie, Niels Bohr Instituttet. Anja C. Andersen, professor i astrofysik, Niels Bohr Instituttet. Hans Kjeldsen, professor i astrofysik - Aarhus Universitet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi - Aarhus Universitet. Anders, Aya, Hannah, Nora og Vilma fra 6.b på Strandskolen i Risskov. Tilrettelæggelse Carsten Ortmann. (Sendt første gang 17. januar).

  • Mod det uendelige univers 2:5 - Obskure fund 2018-01-10

    10/01/2018 Duração: 28min

    Rumvæsener har bygget pyramiderne og efterladt vragdele af deres rumskib på jorden. CIA holder en UFO og dens besætning skjult i Area 51 i Roswell, New Mexico. Og mennesket stammer i virkeligheden fra Mars. Der findes masser af forestillinger om spor fra rumvæsener, der har besøgt jorden i tidens løb. Medvirkende: Hans Kjeldsen, professor i astrofysik - Aarhus Universitet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi - Aarhus Universitet. Kai Finster, astrobiolog, Professor MSO i Mikrobiologi, Aarhus Universitet. Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Benedicte, Nora, Vilma, Sofus, Hannah & Aya fra 6.b på Strandskolen i Risskov. Tilrettelæggelse Carsten Ortmann. (Sendt første gang 10. januar).

  • Mod det uendelige univers 2018-01-03

    03/01/2018 Duração: 28min

    Der er liv i rummet! Det føler vi os sikre på. Måske er det venlige, grønne marsmænd med kæmpe hoveder og antenner i stedet for ører. Måske er det en krybdyrlignende satan med onde hensigter. Eller også er det bare en en-cellet amøbe på en af de utallige exoplaneter, vi finder lige om lidt. Vi fantaserer og danner os billeder og forestillinger og har gjort det fra før antikken. I denne serie på P1 ser vi nærmere på det liv, vi forestiller os, der er i rummet. Fantasier, der til alle tider og i alle kulturer har fascineret - eller skræmt os. Kom med P1 på en fascinerende tur mod det uendelige univers. Medvirkende: Hans Kjeldsen, professor i astrofysik - Aarhus Universitet. Anja C. Andersen, professor i astrofysik og planetforskning - Niels Bohr Instituttet. Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi - Aarhus Universitet. Helge Kragh, professor emeritus i videnskabshistorie - Niels Bohr Instituttet. Stig W. Jørgensen, oversætter, sprogvidenskabsmand og sci-fi nørd. Niels Dalgaard, phd i Nordisk Littera