Informações:
Sinopse
Radio MENA er en podcast om Mellemøsten og Nordafrika udgivet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Hver måned inviterer vi to gæster i studiet for at se nærmere på den arabiske verden - især på de lande og emner, der er i fokus under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP). Programmet er udenrigsministeriets samarbejdsprogram i regionen og består af en række danske organisationer, der samarbejder med lokale aktører for bl.a. at forbedre menneskerettighedsituationen, pressefrihed, jobskabelse, ligestilling og social dialog. Du kan læse meget mere om programmet på dapp.dk.
Episódios
-
"Raneem får det hele ud af det halve"
24/03/2022 Duração: 12minI denne episode taler Anna Steen Hansen med medstifter og direktør i den danske gadeidrætsorganisation GAME, Simon Prahm. GAME har siden 2002 arbejdet for at skabe varige sociale forandringer gennem unge-ledet gadeidræt. For Simon har mødet med den unge fodboldspiller Raneem Abu Khalaf gjort et stort indtryk. Raneem brækkede sit bækkenben i en bilulykke i 2017 og har måttet erkende, at hun aldrig igen kommer til at spille fodbold på højt niveau. Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen er hun blevet frivillig i GAME og er nu fodboldtræner og rollemodel for unge piger i Amman. Raneem er et tydeligt bevis på, at der ikke er nogen modsætning mellem at være kvinde og dyrke sport, og at man desuden sagtens kan spille fodbold i en lilla hijab. Hør hvad Simon har lært af Raneem.
-
Afsnit 3: Et minimum af værdighed
17/12/2021 Duração: 28minI tredje og sidste afsnit kan du blive klogere på, hvordan en ung forretningsmand i Egypten og en marokkansk queeraktivist i Paris fra hver sin del af verden kæmper for at skabe en positiv forandring i deres hjemlande. Og som stjernen på juletræet kommer mellemøstforsker Lars Erslev Andersen forbi for at samle trådene, kigge i krystalkuglen og fortælle os, hvad der venter de mange millioner søgende unge syd for Middelhavet.
-
Afsnit 2: En slumrende skønhed
17/12/2021 Duração: 24minI det andet afsnit kan du komme med den danske kok Claus Meyer til Marokko for at høre, hvordan en revitalisering af det marokkanske køkken kan være med til at redde en hel generation af arbejdsløse unge. Du kan også møde Salima, der bruger køkkenforklædet som en glødende rød feministisk fane i sin kamp for at etablere sig som selvstændig. Og så får vi besøg af chefkonsulent for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri, Bjarne Palstrøm, der skal gøre os lidt klogere på den alarmerende høje ungdomsarbejdsløshed i MENA.
-
Afsnit 1: Jeg har givet op
17/12/2021 Duração: 20minI det første afsnit fortæller vi historien om den unge egyptiske tandlæge, der renser bussæder i Århus. Han er 24 år og har allerede truffet den svære beslutning om at forlade sin familie, sine venner og sit hjemland. Du kan også møde udlandsjournalist på Dagbladet Information, Christina Nordvang, der har boet og arbejdet i Tunesien. Hun har talt med rigtig mange af de unge, der er så desperate for at komme væk, at de er villige til at tage den farlige rejse over Middelhavet.
-
Afsnit 3: Et minimum af værdighed
17/12/2021 Duração: 28minHele verden fulgte med tilbage i 2011, da arabiske demonstranter i titusindvis gik på gaden i deres hjemlande med krav om frihed, retfærdighed og forandring. Det udviklede sig til det, vi kender som Det Arabiske Forår, og forrest i den her bølge af demonstrationer stod de unge med håb og drømme om en værdig fremtid. Ti år og en coronaepidemi senere lider de arabiske unge imidlertid stadig under en tårnhøj arbejdsløshed og manglende fremtidsmuligheder. Og ifølge flere internationale undersøgelser går hver 3. ung i Mellemøsten og Nordafrika i 2021 med seriøse overvejelser om at emigrere. Er der ingenting sket? Og har de unge arabere givet op på kampen for bedre livsvilkår og politisk indflydelse i deres hjemlande? I Radio MENA's nye podcastserie ”Arabiske unge – den tabte generation?” tager vi dig bagom statistikken i selskab med fire unge fra Mellemøsten og Nordafrika, der fortæller hver sin historie om håb, drømme og bristede illusioner. Derudover kan du høre prominente danske mellemøstkendere, forskere
-
Afsnit 2: En slumrende skønhed
17/12/2021 Duração: 24minHele verden fulgte med tilbage i 2011, da arabiske demonstranter i titusindvis gik på gaden i deres hjemlande med krav om frihed, retfærdighed og forandring. Det udviklede sig til det, vi kender som Det Arabiske Forår, og forrest i den her bølge af demonstrationer stod de unge med håb og drømme om en værdig fremtid. Ti år og en coronaepidemi senere lider de arabiske unge imidlertid stadig under en tårnhøj arbejdsløshed og manglende fremtidsmuligheder. Og ifølge flere internationale undersøgelser går hver 3. ung i Mellemøsten og Nordafrika i 2021 med seriøse overvejelser om at emigrere. Er der ingenting sket? Og har de unge arabere givet op på kampen for bedre livsvilkår og politisk indflydelse i deres hjemlande? I Radio MENA's nye podcastserie ”Arabiske unge – den tabte generation?” tager vi dig bagom statistikken i selskab med fire unge fra Mellemøsten og Nordafrika, der fortæller hver sin historie om håb, drømme og bristede illusioner. Derudover kan du høre prominente danske mellemøstkendere, forskere
-
Afsnit 1: Jeg har givet op
17/12/2021 Duração: 20minHele verden fulgte med tilbage i 2011, da arabiske demonstranter i titusindvis gik på gaden i deres hjemlande med krav om frihed, retfærdighed og forandring. Det udviklede sig til det, vi kender som Det Arabiske Forår, og forrest i den her bølge af demonstrationer stod de unge med håb og drømme om en værdig fremtid. Ti år og en coronaepidemi senere lider de arabiske unge imidlertid stadig under en tårnhøj arbejdsløshed og manglende fremtidsmuligheder. Og ifølge flere internationale undersøgelser går hver 3. ung i Mellemøsten og Nordafrika i 2021 med seriøse overvejelser om at emigrere. Er der ingenting sket? Og har de unge arabere givet op på kampen for bedre livsvilkår og politisk indflydelse i deres hjemlande? I Radio MENA's nye podcastserie ”Arabiske unge – den tabte generation?” tager vi dig bagom statistikken i selskab med fire unge fra Mellemøsten og Nordafrika, der fortæller hver sin historie om håb, drømme og bristede illusioner. Derudover kan du høre prominente danske mellemøstkendere, forskere