Informações:
Sinopse
Iva-podden är Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien nya podcast. Där gästas programledarna Lars Nilsson och Samira Zayane av spännande personer som har expertis inom bland annat digitalisering, hållbarhet och energifrågor.
Episódios
-
11. Så påverkar Corona koldioxidutsläppen
09/06/2020 Duração: 29minI IVA-podden träffar vi Johan Kuylenstierna, vice ordförande i klimatpolitiska rådet och adjungerad professor på Stockholms universitet, och samtalar bland annat om hur coronakrisen påverkar arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser. Hur stora är de långsiktiga effekterna när vi nu ser minskade utsläpp av koldioxid? Eller är det bara ett hack i en stigande kurva? Hur påverkar globala kriser beteenden och vår konsumtion? Johan Kuylenstierna berättar om sina många videomöten och sitt flygstopp. Han jämför pandemin med finanskrisen 2009 och ser att svenskt näringsliv i dag arbetar hårt med att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Han lyfter fram EU som den kanske viktigaste kraften för Sverige för att driva klimatfrågor på hög politisk nivå. Johan Kuylenstierna berättar också om hur hans eget intresse för klimatfrågor väcktes tidigt.
-
10: Proteinforskaren Sophia Hober om hur ett corona-test togs fram på rekordtid
14/05/2020 Duração: 23minI IVA-podden 10 träffar vi KTH-professorn Sophia Hober som berättar hur hon tillsammans med forskarkollegor på Albanova i Stockholm lyckades ta fram ett nytt corona-test på bara en månad. Ett test som redan i de första proven visast sig ha hög träffsäkerhet när det gäller att hitta antikroppar, som avslöjar om en person smittats av viruset. Lika snabbt som forskarna gick från ord till handling lyckades man skaka fram finansiering. Alla från, Wallenbergstiftelserna till Anges 11 år, har bidragit ekonomiskt med stora och små summor till det snabbfotade arbetet.
-
9. Hållbarhetsexperten Elin Larsson om hur vi kan bli bättre på att återvinna och återanvända gamla kläder
29/04/2020 Duração: 27minI IVA-podden 9 träffar vi Elin Larsson, tidigare hållbarhetschef på Filippa K och idag programchef för RE:Source på forskningsinstitutet Rise, för ett samtal om återvinning och återanvändning av kläder och andra textilier. Varför hamnar tre av fyra klädesplagg på soptippen eller eldas upp när de tjänat ut. Mindre än en procent återvinns till ny textil. Vi ställer så klart också fråga om det är användarnas inställning eller brist på teknik som gör att det ser ut så här. Elin Larsson lyfter fram ett spännande svenskt företag som utvecklat en metod som ger nytt liv åt gamla jeans. Svenska klädjätten H&M lanserade nyligen det första plagget med det återvunna materialet som döpts till circulose.
-
8: Hydrologiprofessorn Gia Destouni om hur vattenförsörjningen påverkas av klimatförändringar
12/12/2019 Duração: 27minI IVA-podden avsnitt 8 träffar vi Gia Destouni, professor i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser vid Stockholms universitet och samtalar om hur klimatförändringar påverkar vår vattenförsörjning och om vi kan lita på att det finns rent vatten imorgon också? Vi får lära oss om hur bra det är med höstregn och hur det påverkar vårt grundvatten. I Sverige har vatten alltid varit en självklar resurs. Stämmer det fortfarande? Och kan vi fortsätta använda vatten på samma sätt som vi gjort hittills? Vår gäst ber oss också fundera lite över vad vatten och dess infrastruktur kostar och hur den ska tas om hand i framtiden. Är vatten en rättighet eller handelsvara? Det och annat pratar vi om, med vår gäst Gia Destouni.
-
7: Elkraftprofessorn Lina Bertling Tjernberg om hur kraftnäten ska klara ökat elbehov
18/11/2019 Duração: 29minI IVA-podden avsnitt 7 träffar vi Lina Bertling Tjernberg professor i elkraftnät vid KTH och samtalar om hur de svenska näten ska klara ett växande behov av el. 2045 ska Sverige vara fossilfritt, både personbilar och lastbilar ska var eldrivna, industrin ställer om och även hushållen efterfrågar mer el. Samtidigt växer andelen vindkraft i produktionen av el. Klarar kraftnäten att balansera de olika energislagen? Finns det tillräcklig kapacitet i de befintliga näten? Måste vi bygga nya nät och hur lång tid tar det i så fall från beslut till färdiga kraftledningar? Kan vi lita på att det inte blinkar till i lamporna i framtiden? Det och annat pratar vi om.
-
6: Historikern Gunnar Wetterberg om hur IVA föddes för hundra år sedan
22/10/2019 Duração: 34minI IVA-podden avsnitt 6 träffar vi historikern och författaren Gunnar Wetterberg för ett samtal om hur akademien föddes för hundra år sedan, den 24 oktober 1919. Wetterberg är författare till årets minnesskrift som handlar om IVA:s grundare Axel F. Enström, tillika akademiens förste vd. Men varför bildades egentligen IVA? Och hur såg det ut i Sverige i början av förra seklet när ingenjören var framtidsman, industrialiseringen fått fart och allt fler människor sökte sig till städerna för att söka jobb. Det och annat ger Gunnar Wetterberg svar på och förklarar varför det ”vita kolet” var så viktigt för att försörja landet med elektrisk energi.
-
3: AI-experten Staffan Truvé om hur välden blir smartare med algoritmer
18/09/2018 Duração: 22minAI-experten Staffan Truvé på företaget Recorded Future berättar i det här avsnittet av IVA-podden om hur man tränar en bil att bli självkörande, hur smarta maskiner kan bli och varför det inte finns några schyssta algoritmer. – Det är ett verktyg som vi kan använda till både gott och ont, säger han.
-
1: Robotprofessorn Danica Kragic Jensfelt om människor och maskiner
19/04/2018 Duração: 21minVad är en människa och vad är en robot? Hur ser framtidens jobb ut i takt med att tekniken utvecklas? IVA-podden träffar en av Sveriges ledande robotexperter, Danica Kragic som forskar inom robotik på Kungliga tekniska högskolan. Programledare är Lars Nilsson och Samira Zayane.
-
2: Elgurun Bo Normark om batterifeber och bygget av svensk jättefabrik
19/04/2018 Duração: 20minKommer framtidens flygplan drivas av batterier och vad sker när en av Europas största batterifabriker planeras att byggas i Skellefteå år 2020? IVA-podden träffar Sveriges ”batteriguru” Bo Normark, före detta VD för Power Circle och ordförande för IVAs projekt Vägval el. Programledare är Lars Nilsson och Samira Zayane.