Tomms Verden

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 11:29:18
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Kulturkirken JAKOB ønsker å skape et forum for dype, konstruktive samtaler mellom parter som møtes i en atmosfære av åpenhet. NRK-journalist Tomm Kristiansen leder samtalene under overskriften Tomms Verden Samtaler under hvitt flagg».

Episódios

  • Hva kan skape en reell endring av den destruktive utviklingen i Midtøsten?

    15/06/2024 Duração: 01h13min

    12.06.2024 // Hva kan skape en reell endring av den destruktive utviklingen i Midtøsten? Deltagere: Rania Elias, direktør for det palestinske kulturtiltaket Yabous i Jerusalem. Cecilie Hellestveit – folkerettsekspert, forfatter, jurist og samfunnsviter. Elisabeth Hoksmo Olsen – leder i Studentparlamentets arbeidsutvalg, UiO. Samtaleleder: Håkon Haugsbø Hva kan forhindre fordrivelsen av det palestinske folk? Og hva kan stanse Israels ferd mot isolasjon og ensomhet? Mens Israels krigshandlinger fortsetter i Gaza, og antallet døde mennesker stiger, svarer verdenssamfunnet med politikk som bryter normalen: Sør-Afrika beskylder Israel for folkemord og apartheid, krigsforbryterdomstolen utsteder arrestordre på statsminister Benjamin Netanyahu - og Norge anerkjenner Palestina som stat. Hva gjør dette med menneskene som bor i området «from the river to the sea»? Hvor finnes håpet? NB: Vi beklager noen små tekniske utfordringer de første 2-3 minuttene av opptaket!

  • Tostatsløsningen

    04/12/2023 Duração: 53min

    03.12.2023 // Tostatsløsningen Samtaleleder: Håkon Haugsbø Deltagere: Robert Mood Sidsel Wold Trond Bakkevig Håpet om en palestinsk stat - død eller levende? Etter at krigen mellom Hamas og Israel brøt ut har europeiske ledere vært samstemte i at den eneste løsningen på konflikten er at palestinerne får sin egen stat. Men hvor skal denne staten bygges? Robert Mood, tidligere generalløytnant i hæren og president i Norges Røde Kors, mener Norge har bidratt til å styrke Hamas og legge til rette for flere israelske bosettinger. Årsaken er at norske politikere har visst at en tostatsløsning er umulig, mener Mood. I Kulturkirken Jakob, første søndag i advent, møtes generalen, presten med årelang erfaring fra religionsdialog, NRKs tidligere korrespondent og Midtøsten-forskeren for å drøfte hvorvidt en palestinsk stat er noe å håpe på - eller ren illusjon.

  • En real gutteprat

    12/05/2023 Duração: 53min

    12.05.2023 // En real gutteprat Deltakere: Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo (Ap) Anne Lindboe, tidligere barneombud og ordførerkandidat i Oslo (H) Mari Skurdal, redaktør i Klassekampen Samtaleleder: Håkon Haugsbø I Oslo, landets mest klassedelte kommune, er mellom 70 og 80 prosent av elevene på de fem mest karaktersterke skolene, jenter. Gutter som gjør det dårlig på skolen, dør tidligere. Sammenhengen mellom karakterer og livskvalitet kommer tydelig fram i forskningsresultater fra Folkehelseinstituttet. Stadig flere menn med lav utdanning og inntekt får ikke stiftet familie. Menn som lever uten partner, lever kortere. De aller fleste som begår selvmord, er menn. Er det på tide å tenke nytt om likestilling? Og hvorfor roper ikke venstresida på likestilling for gutta?

  • Tomms Verden 7: La de små barn komme til meg

    17/03/2022 Duração: 01h06min

    02.03.2022 // Den siste uka har verden trolig fått fire millioner nye flyktninger, og de kommer alle fra Ukraina? De skal tas imot, men hva de andre, som blir kastet ut fordi foreldrene engang løy? Her kan du høre Tomms Verden fra 2. mars med byrådsleder Raymond Johansen (Ap), biskop Olav Fykse Tveit, Bjørn Norman fra Mustafas støttegruppe — og Mustafa Hasan selv, som vant rettssaken mot Norge og fikk bli. Hvordan var oppveksten for en gutt som hadde staten etter seg? Han forteller her om hvordan det er å leve med trusselen om å bli utvist – om et ungdomsliv uten dagdrømmer, men med nattlige mareritt. En barndom uten noen å lene sitt hode mot.

  • Tomms Verden 6: Når norsk kulturbistand abdiserer

    02/06/2021 Duração: 01h05min

    01.06.2021 // Utenriksdepartementets kulturstøtte til land i sør var tidligere knyttet til avtaler med et førtitalls norske kulturaktører – over tre år av gangen. Nå fornyes svært få avtaler og kultursamarbeid der norske aktører har en rolle, blir ikke betraktet som en aktuell måte å jobbe på. Dette rammer blant andre Førdefestivalen, Oslo World og Kirkelig Kulturverksted. I praksis betyr det at kunstnere i sør overlates til lokale donorer, og en direkte konsekvens er at kvinner ofte taper kampen om oppmerksomhet. Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenrikskomite, Alexandra Archetti Stølen, leder av Oslo World Festival, Solveig Korum, seniorrådgiver Kulturtanken og stipendiat ved universitetet i Agder, Michael Tetzschner, stortingsrepresentant, nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen og Erik Hillestad, leder av Kirkelig Kulturverksted deltar i debatten – som ledes av Tomm Kristiansen.

  • Tomms Verden 5: Illusjonen om tostatsløsningen

    31/01/2020 Duração: 01h16min

    Hvorfor godtar vi menneskerettighetsbrudd fra Israels side, mens andre med tilsvarende krenkelser ville bli møtt med skarpe reaksjoner? Går vi fortsatt på filttøfler på grunn av holocaust? Israel går ikke på filttøfler. Palestinerne er sin egen verste fiende, med daglige raketter mot israelske byer, korrupte ledere og indre krangel. Har vi gitt dem opp? Tostatsløsningen er illusorisk, men står fortsatt på agendaen, selv om alle vet det aldri blir noe av. Tomm har invitert Hilde Henriksen Waage, Harald Stanghelle og Jorunn Andestad Langmoen til å dykke ned i denne vanskelige materien sammen med seg.

  • Tomms Verden 4: Norge – Fredsnasjon og våpeneksportør

    23/08/2019 Duração: 01h09min

    Vi er med i NATO og har et forsvar. Det betyr at vi godtar å ha våpen. Da må det også, prinsipielt, være greit at vi produserer raketter «med stor ødeleggelseskraft», som det het i en annonse fra Kongsberg. Raufoss produserte kuler med eventyrlig effekt; en spesialitet som ble en verdenseksport. Hvordan håndterer vi den vanskelige etikken? Alle moralsk utfordrende virksomheter, som det militære – utvikler et eget språk som tilslører det reelle innholdet. Man «tar ut», har «skarpe oppdrag» og kaller militære operasjoner for «flysoneforbud» og «humanitære operasjoner». Hvordan håndterer vi dette språket; dette ubehaget? Medvirkende: Dag Hoel, Erling Borgen, Robert Mood

  • Tomms Verden 3: Til høyre eller venstre i Guds hus?

    01/03/2019 Duração: 01h12min

    I serien «Tomms verden: Samtaler under hvitt flagg» i Kulturkirken JAKOB leder journalist Tomm Kristiansen samtaler mellom mennesker med ulikt ståsted. Deltakere: Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen Helga Haugland Byfuglien, biskop og preses i Den norske kirke Henrik Syse, filosof, forsker ved Institutt for fredsforskning PRIO og professor ved Bjørknes Høyskole Truls Øhra, forfatter Kirken er ikke lenger entydig av den borgerlige verden, men er den blitt venstresidens kirke? Skulle den ikke være Guds kirke? Hjertesakene er nye, vennene er nye. Klassekampen har begynt å gå Vårt Land en høy gang når det gjelder kirkestoff. Mange må tenke nytt. Homofile, feminister og gamle ML'ere søker katedralen.

  • Tomms verden 2: Norge - hvor godhet er et skjellsord

    02/08/2018 Duração: 01h13min

    I serien «Tomms verden: Samtaler under hvitt flagg» i Kulturkirken JAKOB leder journalist Tomm Kristiansen samtaler mellom mennesker med ulikt ståsted. Deltakere: Asle Toje – medlem av Nobelkomiteen Tina Shagufta Kornmo - lege, samfunnsdebattant og stortingsrepresentant for Venstre Jan-Paul Brekke - forsker ved Institutt for samfunnsforskning Liv Tørres - direktør ved Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center Den norske historien om bistand og å hjelpe vanskeligstilte andre steder startet for snart to hundre år siden, med oppstarten av de første misjonsforeningene på 1820-tallet. Da 31 flyktningebarn fra Tibet kom til Norge i 1964, ble de mottatt med hornorkester og ordfører. I dag går veien til Norge gjennom avhørsprosesser og lange opphold i mottak med arbeidsforbud. Det som av avsender oppfattes som tradisjonell, «norsk» medmenneskelighet og ønsker om å hjelpe, blir omtalt som «godhetstyranni», ikke bare i kommentarfelter på Facebook, men langt inn i regjeringskontorene.

  • Tomms verden 1: Prosessen mot Jesus

    22/03/2018 Duração: 01h24min

    I en ny serie i Kulturkirken JAKOB skal journalist Tomm Kristiansen lede samtaler mellom mennesker med ulikt ståsted. Nå som det nærmer seg påske, vil vi på det første arrangementet i denne serien la en jurist, en menneskerettighets-ekspert og to teologer diskutere påskens rettsdrama under overskriften "Prosessen mot Jesus".   Deltakere: Merete Smith - Generalsekretær i Advokatforeningen Nils A Butenschøn - Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter Sturla Stålsett – Professor i teologi ved MF - Det teologiske menighetsfakultet Halvor Moxnes - Professor i teologi ved Universitetet i Oslo (UiO)   I samtalen skal vi gå gjennom påskehendelsene og vurdere de grep jødene tar, og se på romernes håndtering. Skjer det et justismord? Fikk Jesus forklare seg? Og kunne han kommet seg ut av det? Svarte han dårlig for seg? Sikkerhetssituasjonen må vurderes, faren for terrorister, folkets psykologi, personlighetene Judas og Peter. Hva kunne aktørene gjort annerledes? Vi skal bruke vårt språk og vår tenkemåte på "sa