Juridisk Publikations Podcaster

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 70:58:57
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Juridisk Publikation är ett forum för juridikstudenter och yrkesverksamma jurister att närma sig juridiska problem. Det är först och främst en akademisk tidskrift som drivs av 30 studenter i Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Nu tar redaktionen klivet ut i etern med tre podcastserier, JP Möter, JP Diskuterar och JP-podden. I JP Möter träffar vi okonventionella, engagerande och frispråkiga jurister som vi vill veta mer om medan vi i JP Diskuterar lyfter juridiska frågeställningar med kunniga jurister. I JP-Diskuterar behandlar juridiken i vardagen av våra skarpa redaktörer. Följ med oss in i den juridiska debatten! Välkommen!

Episódios

  • Episode 94: JP Samtalar om rätt och religion med Kjell Åke Modéer

    25/04/2024 Duração: 36min

    I detta avsnitt av JP Samtalar intervjuas Kjell Åke Modéer om förhållandet mellan rätt och religion utifrån ett historiskt perspektiv. I avsnittet diskuteras bl.a. frågan om religionens återkomst i samhället och dess inverkan på rättssystemet. Kjell Åke Modéer är professor emeritus i rättshistoria vid Lunds universitet.

  • Episode 93: JP Samtalar med Helena Jäderblom om arbetet i Högsta förvaltningsdomstolen och Europadomstolen

    25/03/2024 Duração: 56min

    I detta avsnitt av JP Samtalar träffar Isa och Lovisa från Uppsalaredaktionen Högsta förvaltningsdomstolens ordförande – Helena Jäderblom. Hur fungerar arbetet i Högsta förvaltningsdomstolen? Vad innebär det att ett mål avgörs i plenum och vad är egentligen syftet med de skiljaktiga meningarna? Utöver detta pratar vi om Helenas tid i Europadomstolen och hur arbetet där skiljer sig från arbetet i Högsta förvaltningsdomstolen. Dessutom pratar vi om karriär och Helena kommer med råd till juriststudenter. Avsnittet spelades in i januari 2023. Trevlig lyssning! 

  • Episode 92: JP Samtalar med Markus Naarttijärvi om ny teknologi och konstitutionella rättigheter

    25/02/2024 Duração: 01h01min

    I dagens avsnitt får Umeå-redaktören Alma Al-Ghawaleb fråga Markus Naarttijärvi, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, om ämnet ny teknik, säkerhet och konstitutionella rättigheter, som Markus forskat inom. Vad är IMSI-catchers och algoritmiska svarta lådor? Har vi en rättslig reglering på området och hur ser den ut? Vilka problem finns det vid användning av sådan teknologi utifrån kraven på legalitet och rättssäkerhet? Svaret på dessa frågor, och många fler, får vi i dagens avsnitt av JP samtalar.

  • Episode 91: JP Samtalar med Mari Heidenborg om hennes arbete som Justitiekansler

    23/01/2024 Duração: 01h09min

    I detta avsnitt av JP Samtalar träffar Daniel och Veronica från Uppsalaredaktionen vår Justitiekansler – Mari Heidenborg. Vad innebär det att vara Justitiekansler? Hur ser arbetsdagarna ut och hur blir man egentligen Justitiekansler? Förutom att besvara dessa frågor pratar vi även om Maris studietid, hennes karriär inom domstolarna och om hur vägen till domarjobbet kan se ut. Dessutom pratar vi om Justitiekanslerns särskilda roll vid yttrande- och tryckfrihetsbrott och om hur man som kvinna lyckas ta sig fram i en mansdominerad bransch. Avsnittet spelades in i oktober 2022. Trevlig lyssning!

  • Episode 90: JP Samtalar om migrationsrätt med Hevi Dawody

    07/11/2023 Duração: 47min

    I detta avsnitt av JP Samtalar pratar Stockholmsredaktionen med Hevi Dawody, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet. I avsnittet diskuteras migrationsrätt i allmänhet och migrationsrätt kopplat till den situation på migrationsområdet som uppstod efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i synnerhet.

  • Episode 89: JP Samtalar om politik och straff, var platsar akademikern in?

    06/10/2023 Duração: 01h05min

    I detta avsnitt samtalar JP om brott och straff med Linnea Wegerstad, universitetslektor och docent samt Tova Bennet, jur. doktor i straffrätt, båda vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet. Hur ser skuldprövningen ut i svensk rätt och hur är det egentligen med tillräknelighet? Bör vi göra skillnad på äldre och yngre lagöverträdare? Vad finns det för motsättningar mellan akademin och en allt mer populistisk diskurs om kriminalpolitik? Även om avsnittet spelades in och producerades av Lundaredaktionens Anna Perklev och Hugo Lidefelt innan riksdagsvalet år 2022 är diskussionen om svensk straffrätt glödande än idag.

  • Episode 88: JP Samtalar med Jan Leidö om skiljemannarätten

    15/06/2023 Duração: 44min

    I detta avsnitt samtalar JP om skiljemannarätten med Jan Leidö, universitetslektor vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet. När bolag sliter tvister mellan sig kan de lämna tvisterna till avgörande av en privat skiljenämnd. Varför väljer parter skiljeförfarandet framför domstolsprocessen? Hur säkerställer man att förfarandet bedrivs på ett neutralt och opartiskt sätt? Står sig förfarandet under kristider? Dessa frågor och mycket mer diskuteras i avsnittet som producerats av Erik Berglund från Umeåredaktionen.

  • Episode 87: JP Samtalar med Anna Mårtensson om förundersökningsarbetet med fokus på våld i nära relationer

    06/02/2023 Duração: 52min

    I detta avsnitt av JP Samtalar träffar vi Anna Mårtensson, universitetsadjunkt och föreläsare i straff- och processrätt vid Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och pratar med henne om hennes före detta arbete som åklagare. Fokus ligger på förundersökningsarbetet beträffande våld i nära relationer men vi pratar också om åklagarrollen i stort och Annas personliga erfarenheter av yrket. Vi tackar Anna för ett trevligt och intressant samtal!

  • Episode 86: JP Samtalar med Mårten Schultz om juridik och folkbildning

    23/11/2022 Duração: 01h06min

    I detta avsnitt av JP Samtalar möter Lundaredaktionen Mårten Schultz, som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, skribent i Svenska Dagbladet och poddare i Juridikpodden. Temat för avsnittet är juridik och folkbildning. Vi diskuterar bl.a. juridik och sociala medier, uppmärksammade rättsfall och allmän opinion, folkdomstolar och allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Bör jurister folkbilda? Skulle en mer omfattande juridisk allmänbildning bidra till en bättre offentlig debatt? Är populistiska utspel nödvändiga för en ordentlig genomlysning av vårt rättssystem? Dessa frågor och många fler blir besvarade i Juridisk Publikations podcast! 

  • Episode 85: JP Samtalar med Petter Asp om straff och samhälle

    28/05/2022 Duração: 49min

    I detta avsnitt möter Uppsalaredaktionen Petter Asp, som är justitieråd och medlem i lagrådet. I avsnittet behandlas huvudsakligen relationen mellan straffrätt och samhälle. Vi diskuterar bl.a. slopandet av ungdomsrabatten, sexualbrott och hur straffrätten påverkas av samhällsförändringar.

  • Episode 84: JP Samtalar med Anna Wallerman Ghavanini om EU-processrätt och förhandsavgöranden

    22/04/2022 Duração: 40min

    I dagens avsnitt pratar vi med Anna Wallerman Ghavanini, docent i EU-rätt vid Göteborgs universitet. Temat är EU-processrätt och förhandsavgöranden. När en nationell domstol ställer en fråga till EU-domstolen uppstår frågan om hur fri EU-domstolen får vara med att tolka eller omformulera frågan. Fria omformuleringar kan få signifikanta effekter för både EU-rätt och svensk rätt. Med detta i åtanke kanske man frågar sig själv; hur ofta sker sådana omformuleringar i praktiken? Utgör de helt enkelt den juridiska vardagen för domarna i Luxemburg? Är sådana omformuleringar demokratiskt problematiska och hur påverkar de arbetet för nationella domstolar över hela Europa? Alla dessa frågor och fler kommer bli besvarade i dagens avsnitt av Juridisk Publikations podcast!

  • Episode 83: JP Samtalar med Ann Lundgren om det nya barnfridsbrottet

    09/03/2022 Duração: 50min

    I detta avsnitt samtalar JP om det nya barnfridsbrottet med Ann Lundgren, universitetsadjunkt på Juridiska institutionen och polisutbildningen vid Umeå universitet, samt tidigare beslutsfattare på Brottsoffermyndigheten. Tidigare har barn som bevittnat brott mellan närstående haft rätt till brottsskadeersättning. Bevittnandet har också kunnat beaktas vid straffmätningen. Numera är det genom barnfridsbrottet i sig straffbart att låta ett barn bevittna brott mellan närstående. Vem är egentligen närstående till barnet? Vad innebär det att bevittna ett brott? Dessa frågor och mycket mer diskuteras i avsnittet som producerats av Erik Berglund från Umeåredaktionen.

  • Episode 82: JP Samtalar med Fredrik Bergman om den 13 år långa processen i Europadomstolen

    20/10/2021 Duração: 27min

    I detta avsnitt samtalar JP med Fredrik Bergman som är chef för Centrum för rättvisa. Avsnittet behandlar Centrum för rättvisas arbete i allmänhet och processen i Europadomstolen gällande FRA-lagen (benämning på en rad lagändringar som reglerar signalspaning i Sverige) i synnerhet. Sommaren 2008 anmälde Centrum för rättvisa FRA-lagen till Europadomstolen med motiveringen att lagen strider mot Europakonventionens krav på skydd för den personliga integriteten. 13 år senare, den 25 maj 2021, kom till slut beskedet från Europadomstolen att FRA-lagen inte uppfyller de krav som uppställs i Europakonventionen. Fredrik Bergman berättar om processen och debatten som ledde fram till avgörandet samt vad domen innebär för framtiden. Avsnittet är producerat av Ivar Berglund vid Stockholmsredaktionen. 

  • Episode 81: JP samtalar om Coronapandemin ur ett nordiskt perspektiv med Marika Ericson och Anna Jonsson Cornell

    11/06/2021 Duração: 57min

    I detta avsnitt av JP Samtalar fokuserar vi på juridiken bakom coronapandemin! Anna och Katarina från Lundaredaktionen möter Marika Ericson och Anna Jonsson Cornell, experter på juridisk krishantering och komparativ konstitutionell rätt, för ett samtal om hur Sverige, Norge, Danmark och Finland har valt olika vägar för att hantera coronakrisen. Avsnittet är inspelat på distans i mars 2021.

  • Episode 80: JP Samtalar om rymdjuridik med Katrin Nyman-Metcalf

    26/04/2021 Duração: 01h05min

    Juridiken existerar på alla möjliga plan. Vanligast är kanske att vi talar om den som hanterar det som pågår i vår absoluta närhet, medan vi andra gånger breddar perspektivet och inkluderar staters mellanhavanden i internationellrättsliga sammanhang. Men vad händer om vi zoomar ut ännu mer än så? Vilka lagar gäller bortom vår planet? I detta avsnitt av JP Samtalar har vi bjudit in professor Katrin Nyman-Metcalf, som är verksam inom området rymdjuridik, för att diskutera vilka rättsliga problem som kan uppstå i den utomjordliga världen. Vi berör allt från multimiljardärers ökade intresse av rymden till staters möjligheter att äga och utforska den samt vad vi kan förvänta oss från rymdrätten i framtiden. Trevlig lyssning!

  • Episode 79: JP Samtalar om arbetet i Högsta domstolen med Johan Danelius

    30/03/2021 Duração: 52min

    I detta avsnitt gästas podcasten av justitieråd Johan Danelius, med bakgrund som bl.a. advokat, domare och expeditionschef i Justitiedepartementet. Hur går överläggningen till och hur ser processen i att meddela prövningstillstånd ut? Detta samt vikten av HD:s uttalanden m.m. behandlas i månadens avsnitt som producerats av Sebastian Kjellkvist och Jesper Valdorson från Umeåredaktionen.

  • Episode 78: JP Samtalar om Sveriges EU-representation med Ewa Wennberg

    24/02/2021 Duração: 38min

    I detta avsnitt gästas JP Samtalar av departementsråd Ewa Wennberg, med erfarenhet från Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel. Hur går det till när Regeringskansliet sänder ut personal och vad innebär arbetet i representationen? Detta samt lagstiftningsprocessen m.m. behandlas i månadens avsnitt som producerats av Oscar Svensson och Jesper Valdorson från Umeåredaktionen.

  • Episode 77: JP Samtalar med juriststudenter

    04/12/2020 Duração: 01h06min

    I det här avsnittet av JP Samtalar undersöker Uppsalaredaktionen juriststudentens självbild. Hur mår studenterna egentligen och går det att ha självdistans som juriststudent? Redaktörerna Karin Rättzén och Emil Duberg möter studenterna Malin Männikkö från Stockholms universitet och Frida Gommel från Uppsala universitet för att lyssna på deras tankar om utbildningen och framtiden.

  • JP Samtalar med Sargon De Basso

    26/10/2020 Duração: 49min

    I månadens avsnitt får vi lära känna en av Sveriges mest omtalade försvarsadvokater. Sargon De Basso är frispråkig i sina tankar om rättssäkerhet, gängkriminalitet och narkotikalagstiftning. Framförallt får vi bekanta oss med vad det är som driver Sargon och hans passion för advokatyrket. För månadens avsnitt står Larissa Barhebréus, Stefan Lundkvist och Leonard Garg från Stockholmsredaktionen. Det här är ett avsnitt ni inte vill missa!

  • JP Samtalar med Allan Stutzinsky och Jasmine Qazbegi om årets mest omtalade förtalsmål

    01/10/2020 Duração: 56min

    Den 25 januari 2019 publicerar Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, ett blogginlägg där hon beskriver två deltagare i ett planerat panelsamtal som ”extrema röster” och ”icke-demokrater”. De namngivna kvinnorna väljer att väcka åtal för förtal vid Göteborgs tingsrätt. I månadens avsnitt av JP Samtalar intervjuas Allan Stutzinsky och Jasmine Qazbegi om förtalsmålet. Det blir ett samtal om yttrandefrihet, extremism och makt, samt om juridikens gränser och funktion i samhället.

página 1 de 5