De Machtwacht

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 14:27:15
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos analyseert in De Machtwacht elke vrijdag de politieke week die was, en de machten en krachten die daarin aan het werk waren. Hij laat zich daarvoor telkens bijstaan door een gast. Journalist Alexander Lippeveld presenteert.

Episódios

  • #42: Charles Michel en de MR zitten in een perfecte storm. En de schade dreigt groot te worden

    29/03/2019 Duração: 23min

    En toen verslikte de premier zich in zijn woorden, en had hij het over 'een nationaal-socialistische' cocktail. Met nog acht weken te gaan voor de verkiezingen is het balen voor Charles Michel.

  • #41: Ministers en hun kabinetten schakelen graag ghostwriters in om hun wetten te schrijven. Hoe vanzelfsprekend moeten we dat vinden?

    22/03/2019 Duração: 24min

    Wie schrijft in werkelijkheid de wet? De vraag gaat recht naar het hart van de federale macht. Rond the powers that be zoemt een select gezelschap van top­advocaten, -academici en -consultants als bedrijvige bijen in een korf. Maar hoe onafhankelijk zijn zij? Wat staat er­tegenover? Waarom gaat het in België zo? En is dat elders ook het geval? De Standaard-journalisten Marjan Justaert en Christof Vanschoubroek werpen een blik op een ­wereld die doorgaans het daglicht niet ziet. En vertellen erover in De MachtWacht, samen met Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos.

  • #40: 'Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films: er komen er altijd nieuwe.'

    15/03/2019 Duração: 26min

    En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar. Waarom hervormen politici ons land toch zo graag? Columnist en senior writer Guy Tegenbos van De Standaard maakte alle zes de voorgaande staatshervormingen mee. Bij de eerste – in 1970 – was hij nog student. De vijf hervormingen nadien versloeg hij als journalist. Welke inzichten heeft hem dat bijgebracht? Hij vertelt - over onder meer het tandpasta-principe - aan Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos. Een ding is zeker. Als de zevende staatshervorming er komt, zoals de CD&V graag zou willen, wordt het niet de laatste. ‘Het is met staatshervormingen zoals met de films van Star Wars: er komen er altijd nieuwe.’ 

  • #39: ‘België moet zich nu zelf op de vingers tikken over Libische kwestie’

    01/03/2019 Duração: 23min

    Vanuit België is 1 à 2 miljard euro naar Libië gestroomd, een land dat na de val van Khadaffi in 2011 nog altijd niet stabiel is. De VN Veiligheidsraad oordeelt dat ons land met die geldstromen in de fout is gegaan. Waarom gaven we dat Libische geld vrij? En wat zijn de gevolgen? Een analyse van Matthias Verbergt.

  • #38: 'Veiligheidsdiensten zijn veel banger voor mensen die hier radicaliseren dan voor teruggekeerde Syriëstrijders.'

    21/02/2019 Duração: 27min

    Wat staat België te doen nu het Kalifaat uiteenvalt en de Amerikaanse president Donald Trump vraagt om de Syriëstrijders terug te halen? Dat blijkt een uiterst lastige vraag. Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos zoekt naar een antwoord met Mark Eeckhaut, de terreurexpert van De Standaard.

  • #37: 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden'

    15/02/2019 Duração: 30min

    Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat België zich excuseert voor zijn verleden in Congo. De groep heeft onderzocht hoe het in ons land gesteld is met het racisme tegenover inwoners van Afrikaanse origine. Maar is dat racisme wel gelinkt aan ons koloniale verleden? Zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en historicus Marc Reynebeau zoeken het uit in aflevering 37 van De Machtwacht.

  • #36: Waarom het ontslag van Joke Schauvliege CD&V zijn groene geloofwaardigheid niet terug geeft

    08/02/2019 Duração: 25min

    De klimaatacties hebben een eerste slachtoffer geëist. Vlaams minister Joke Schauvliege moest deze week ontslag nemen. Ze had zich lelijk verslikt in een complottheorie. Maar niet alleen zijzelf komt hier zwaar gehavend uit. Dat is ook zo voor de CD&V. De partij is haar groene geloofwaardigheid kwijt. Net nu dat weleens hét verkiezingsthema zou kunnen zijn. Hoe erg is dat? Een analyse van Bart Brinckman en Marjan Justaert.

  • #35: 'Rechts protesteert in het stemhokje, links op straat'

    31/01/2019 Duração: 29min

    Iedereen dacht dat het jongeren- en straatprotest weg waren, maar ze lijken helemaal terug. De klimaatmarsen zijn bijzonder, vindt politicoloog Stefaan Walgrave van de Universiteit Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in protestbewegingen. ‘Rechts laat zijn ongenoegen merken in het stemhokje, links op straat.’

  • #34: 'Het gaat er heet aan toe, maar aantal leden daalt. Dat is een probleem voor de vakbonden'

    24/01/2019 Duração: 19min

    Er wordt weer gestaakt. Op 13 februari. Afgelopen dinsdag stapten de vakbonden uit het loonoverleg met de werkgevers. Ze kunnen zich niet vinden de loonvoorwaarden die nu op tafel liggen. En daarom willen ze het land nog een keer platleggen. Wat zegt dat over de macht of onmacht van de vakbonden? Een analyse van Goele De Cort.

  • #33: Humanitaire visa waren voor Francken als een campagnemiddel. Die troefkaart is nu uitgespeeld.

    17/01/2019 Duração: 18min

    Alweer een rel rond migratie. N-VA gemeenteraadslid in Mechelen Melikan Kucam zou 200 mensen uit Syrië en Irak een humanitair visum geregeld hebben, en dat zou voor grof geld gebeurd zijn. Hoe is dat kunnen gebeuren onder staatssecretaris Theo Francken die tegen foute migratie ten strijde trekt? Een analyse van Yves Delepeleire.

  • #32: Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand?

    11/01/2019 Duração: 19min

    Er sneuvelen 1.900 banen bij Proximus. Volgens de top van het telecommunicatiebedrijf om meer in te zetten op digitalisering. De regering viel uit de lucht bij het nieuws. Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand? Een analyse van Christof Vanschoubroeck.

  • #31: 'Het zou niet slim zijn als N-VA al haar eieren in het mandje van asiel en migratie zou leggen'

    21/12/2018 Duração: 18min

    De regering-Michel is deze week gevallen, dat wist u natuurlijk al. De val over het VN-Migratiepact is zo de climax van een politieke jaar waar identiteit en migratie helemaal de agenda beheersten. Is dat ook nog zo in 2019? Een analyse van Bart Brinckman.

  • #30: 'N-VA zit in een zetel: het lot van de regering in handen én ze kunnen campagne voeren'

    14/12/2018 Duração: 17min

    Begin deze week vroegen we ons in De Machtwacht af of premier Michel al dan niet een staatsgreep pleegt met zijn minderheidskabinet, zonder vertrouwensstemming. Heel wat politieke partijen roepen daar nu ook toe op en willen zo’n stemming. Hoe lang houdt Michel dit nog vol? Christof Vanschoubroek en Jan-Frederik Abbeloos maken de balans op.

  • #29: Pleegt premier Michel een staatsgreep?

    09/12/2018 Duração: 20min

    N-VA ligt uit de regering-Michel I, Michel II gaat door met een minderheidskabinet. Premier Michel trekt niet naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden, maar naar Marrakech om België te binden aan het VN-Migratiepact. Met nog 52 zetels op de 150 in de Kamer. Is dat democratisch? Of pleegt de premier een staatsgreep? Een analyse van Bart Brinckman en Jan-Frederik Abbeloos.

  • #28: Waarom premier Michel zijn regering absoluut recht wil houden

    07/12/2018 Duração: 19min

    De regering hinkt al de hele week op een been, maar valt voorlopig niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.

  • #27: 'Traditioneel sterft een protest als dat van de gele hesjes een stille dood'

    30/11/2018 Duração: 19min

    Het protest van de gele hesjes beheerst al een paar weken het nieuws. Aanvankelijk ging het over de brandstofprijzen, maar het is ondertussen meer dan dat. Zal het protest een impact hebben op de politiek of worden ze vakkundig door de regering genegeerd? Jef Poppelmonde legt het uit.

  • #26: 'Elke uitspraak over het migratiepact is een stap dichter bij de val van de regering'

    22/11/2018 Duração: 20min

    We ondersteunen het VN-Migratiepact. Dat is toch wat premier Michel begin deze week duidelijk stelde. Maar de onenigheid tussen N-VA en de premier blijft erg groot, zo bleek in het Kamerdebat van donderdag. Valt de regering over het migratiepact? Een analyse van Bart Brinckman.

  • #25: 'N-VA had lang geen probleem met de VN migratieresolutie, maar de dreiging op rechts is nu te groot'

    15/11/2018 Duração: 20min

    Tekenen we of tekenen we niet? Het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, kortweg het VN-migratieakkoord, was deze week goed voor heel wat discussie. Premier Michel had eind september zijn steun aan de resolutie toegekend, maar Theo Francken heeft daar toch nog twijfels bij. Gaan we nu tekenen of niet? Bart Brinckman geeft een analyse.

  • #24: Waarom politieke benoemingen (niet) wenselijk zijn

    08/11/2018 Duração: 17min

    Het spook van de politieke benoemingen waart weer rond. Carina Van Cauter (Open VLD) grijpt naast het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen en de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur van de Nationale Bank ligt onder vuur. Zijn politieke benoemingen altijd een slechte zaak? En als ze dat zijn, waarom is het dan zo moeilijk om ze met wortel en tak uit te roeien? Senior writer Bart Brinckman legt het uit.

  • #23: ‘De verdachtmaking over doorgestoken kaart F-35 zal de regering blijven achtervolgen’

    26/10/2018 Duração: 20min

    U wist het al vier jaar, maar nu is het officieel. Het wordt de F-35. De Lightning-II, voor de volledigheid. De nieuwe gevechtsvliegtuigen van het Belgisch leger die de F-16’s moeten opvolgen, zullen geleverd worden door de Amerikaanse producent Lockheed Martin. En niet door een Europese producent. Lopen we zo aan het handje van Donald Trump of is het gewoon de beste keuze? Peter De Lobel heeft het antwoord.

página 1 de 3