Halme & Saarinen - Diginen iltapäivä

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 28:47:46
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Jani Halme ja Tomi Saarinen tarkkailevat ohjelman toisella tuotantokaudella ihmisela?ma?a? digivinkkelista? seitsemän vuoden palasissa. Miten digitaalisuus on muokannut lapsuutta, nuoruutta, aikuisuutta, kuolemaa? MIkä on pysynyt ennallaan, mikä mullistunut täysin? Jokaisessa jaksossa kuullaan myös asiantuntijavierasta.

Episódios

  • Diginen elämä alusta loppuun yhdessä tunnissa

    18/06/2019 Duração: 57min

    Digisen iltapäivän toisen tuotantokauden lopuksi Jani Halme ja Tomi Saarinen käyvät läpi koko ihmiselämän digitaaliset lasit päässä. Mitä olemme oppineet taaperoiden tablettiajasta, kilpapelaamisen kauneudesta ja matkailun murroksesta?

  • Mitä löytyy digitaalisen utopian ja dystopian välistä?

    11/06/2019 Duração: 57min

    Onko tietokoneiden ja netin kyllästämä tulevaisuutemme välttämättä Skynetin aiheuttama katastrofi tai Star Trek -verryttelypukuinen fantasia? Diginen iltapäivä selvittää yhdessä väitöskirjatutkija Esko Suorannan kanssa, millaisia digitaalisia utopioita ja dystopioita on löydettävissä science fictionista. Mitä ovat protopiat, solarpunk ja hopepunk? Lisäksi tarjoamme lisäsuosituksia aihepiiriin tutustumiseen. Janelle Monaen Dirty Computer -albumi ja musiikkivideoiden sarja, Dave Eggersin The Circle -romaani, Malka Olderin ja Annalee Newitzin kirjat sekä Arizona State Universityn "Everything Change: An Anthology of Climate Fiction" -kirja.

  • Miten synnytään ja kuollaan internetissä?

    04/06/2019 Duração: 57min

    Sen lisäksi, että netti on muokannut elämäämme perinpohjaisesti, se on pannut uuteen uskoon myös ajanjaksot ennen syntymää ja kuoleman jälkeen. Jani Halme ja Tomi Saarinen pohtivat, liekö nykyään edes mahdollista odottaa lasta ilman, että sitä seuraisi sen seitsemällä vekottimella. Digisen iltapäivän vieraana on internetin vaikutusta kuolemarituaaleihin tutkinut Anna Haverinen. Hänen kanssaan keskustellaan virtuaalisista hautaisista ja muistomerkeistä, online-hautajaisista sekä siitä, mitä tapahtuu digitaaliselle jäämistölle, kun ihmisestä aika jättää.

  • Älypuhelin antaa supervoimia myös yli 70-vuotiaille

    28/05/2019 Duração: 57min

    Iän merkitys vähenee, kun jokainen meistä saa supervoimia, lisäaisteja ja ennustajan kykyjä suoraan puhelimesta. Jani Halme ja Tomi Saarinen löytävät Digisessä iltapäivässä esimerkkejä tavoista, joilla yli 70-vuotiaiden elämät myllääntyvät uuteen uskoon digitaalisuuden myötä. Vieraana studiossa on Blindsquare-sovelluksen kehittänyt Ilkka Pirttimaa, jolla on vakaa teoria siitä, miksi lisätty todellisuus onnistuu paremmin äänen kuin kuvan välityksellä.

  • En ehdi eläkkeelle, pelaan Counter-Strikeä

    21/05/2019 Duração: 57min

    Eläkkeelle siirtyminen on kenties ihmiselon kipein kriisi. Kun työpaikan ovi sulkeutuu, elämälle pitäisi löytää uutta merkitystä. Sitä paitsi eläkeikäiset ovat terveempiä ja tarmokkaampia kuin koskaan, ja etenkin naisilla saattaa olla vielä kolmasosa elämästä edessä. Synkän tunnelin päässä pilkottaa kuitenkin valoa. Harmaapantterit ja hopeaketut ovat astuneet e-sportsin taistelukentille. Kuka olisi oivempi niittämään Suomelle mainetta kuin joutilaat suuret ikäluokat? Yhdessä 62-vuotiaan studiovieraan Irmeli Pietilän kanssa Jani Halme ja Tomi Saarinen toteavat insinööritaidon vihdoin kehittyneen niin, että myös ikäihmiset voivat leikkiä internetissä. Pokemon Go -mestari Pietilän eläketavoite on olla “hole-in-the-wall” nuorille ihmisille sekä 2020-luvun ensimmäinen teknologisesti omavarainen ihminen. Vaikka se ei kuulu hänen tavoitteisiinsa, hänestä tulee Halmeen ja Saarisen uusi idoli.

  • Lisääkö älykoti kuusikymppisten arjen mukavuutta?

    14/05/2019 Duração: 57min

    Eläkeiän kynnyksellä on mukava porskuttaa. On valtaa, varallisuutta ja asemaa, ja eläkepäivät häämöttävät. Mutta miten voisi olla vielä mukavampaa? Digisen iltapäivän Jani Halme ja Tomi Saarinen väittävät, että ikävuosina 56–63 katse kääntyy arjen laadun parantamiseen. Ja parempaa arkea on meille luvattu jo vuosikaudet, kun olemme odottaneet älykotien tulemista. Mikä sinä kestää? Mitä etua on älylampuissa ja älylukoissa? Vai tekeekö älykoti meistä uusavuttomia niin, että emme saa enää edes valoja päälle? Studiossa on vieraana Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki, joka kertoo visionsa tulevaisuuden arjesta.

  • Tyydyttääkö jaettu moottoripyörä viidenkympin villityksen?

    07/05/2019 Duração: 57min

    Viisikymppisenä saavutetaan kulutuksen huippu. Puolen vuosisadan rajapyykillä rahaa käytetään muita enemmän huonekaluihin, koruihin ja kelloihin, lihaan ja viineihin – ja autoihin. Omistaminen ei kuitenkaan ole samaa kuin ennen, kun tilalle tulee uusi, digitaalinen talous: jakamistalous, alustatalous, vertaistalous, kiertotalous. Diginen iltapäivää analysoi tapaa, jolla internet pistää 49–56-vuotiaiden elämän uusiksi rahankäytön kannalta. Erityisesti uusi talous haastaa oman auton omistamisen. Miten käy viidenkympin villityksen Mobility as Service -aikana, jolloin liikennevälineet ovat yhteisiä? Jani Halmeen ja Tomi Saarisen vieraana on MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen, joka ennustaa, miten kyytien jakaminen ja robottiautot mullistavat liikenteen. Samalla mietitään, mitä kaikkea muutakin voisi jakaa omistamisen sijaan.

  • Onko työnteon suurin digimurros piilossa takahuoneessa?

    30/04/2019 Duração: 57min

    Kun 42–49-vuotias ihminen miettii työtä, mielikuviin sotkeutuu entistä useammin digitalisaatio – eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Jani Halme ja Tomi Saarinen miettivät, mitä tapahtuu työpaikoilla ja -yhteisöissä, kun internet pistää tiimit ja toimistot uuteen uskoon. Digisen iltapäivän vieraana on Ellun kanojen liiketoimintajohtaja Marjaana Toiminen, joka on selvittänyt työn muutokseen liittyviä voimia sekä teoriassa että käytännössä. Mitä voimme oppia hollantilaisessta Buurtzorgista? Milloin digitaalisuus sotkee pakkaa ja miksi vanhoista tavoista on niin vaikeaa luopua?

  • Kun nelikymppinen tahtoo kuntoilla, hän turvautuu teknologiaan

    23/04/2019 Duração: 57min

    Onko nykyään enää edes mahdollista harrastaa liikuntaa ilman, että mittaa kaiken mitä tekee – ja kertoo siitä sosiaalisessa mediassa tutuille ja tuntemattomille? Diginen iltapäivä pohtii 35–42-vuotiaiden elämää kuntoilun näkövinkkelistä. Tomi Saarinen esittelee aktiivisuusrannekkeensa piirtämiä käppyröitä ja analysoi niiden saloja. Jani Halme varoittelee jatkuvasti enemmän ja enemmän kertyvän datan synnyttämästä kaikkitietoisuusharhasta. Vieraana studiossa on Oura-älysormuksen kehittäneen yhtiön innovaatiojohtaja ja perustajajäsen Petteri Lahtela. Ja mitä olisikaan Diginen iltapäivä ilman Kivaa vai kauheaa -osiota? Se ei olisi mitään, ei niin yhtään mitään.

  • Kolmekymppisen tärkein matkatavara on puhelimen kamera

    16/04/2019 Duração: 57min

    Mikä yksinkertainen oivallus sinkautti Airbnb-majoituspalvelun käytön rakettimaiseen kasvuun? Miksi TripAdvisor ei enää ole luotettavia suosituksia etsivien matkailijoiden suosiossa? Ja miksi ihmeessä Spotify-tietojen jakaminen parantaa deittailutodennäköisyyksiä Tinderissä? Jani Halme ja Tomi Saarinen selvittävät, miksi matkailu ei ole muuttunut kotisohvalta tehtäväksi virtuaalireissaamiseksi. Digisen iltapäivän vieraana on matkamedia Tripsterin luova johtaja ja viestintäpäällikkö Paula Kultanen-Ribas.

  • Millainen on millenniaalin some-burnout?

    09/04/2019 Duração: 57min

    Onko millenniaalille digimaailmassa tärkeintä vähentäminen? Miksi kaksikymppinen konmarittaa somekanavansa? Jani Halme ja Tomi Saarinen analysoivat 21–28-vuotiaiden eli milleniaalien digitaalista elämää. Miltä maailma näyttää viimeisen digimurroksen alusta loppuun todistaneen sukupolven silmin? Kalenterikarjuna tunnettu tubettaja Mikko Toiviainen kertoo, mikä on someammattilaisen “creator burnout”. Ovatko milleniaalit koelaboratoriosukupolvi, jolta nykyajan työelämä vaatii digiosaamista ja itsensä johtamista, vaikka niitä ei ole opetettu missään? Vastauksen näihin kysymyksiin sekä siihen, mitkä sovellukset Halme ja Saarinen poistavat pakon edessä puhelimistaan, kuulet vain Digisessä iltapäivässä.

  • Helpottuuko teinituska, kun netti on kosketuksen päässä?

    02/04/2019 Duração: 57min

    Teini-ikä on aina ollut vaikeaa ja mahtavaa aikaa. Diginen iltapäivä pohtii, millaista on etsiä itseään ja rakentaa maailmankuvaa 14–21-vuotiaana Tiktokissa, Snapchatissä ja YouTubessa. Jani Halme ja Tomi Saarinen keskustelevat aiheesta Anni Lintulan kanssa, joka työskentelee nuorten liiketoiminnan johtajana A-lehdissä. Entä millainen ansa viritetään Kivaa vai kauheaa -osiossa, jossa Halme etsii ihmeellisiä vekottimia internetin kummallisimmista nurkkauksista?

  • Ovatko koululaisen parhaat kaverit tabletti ja Fortnite?

    26/03/2019 Duração: 57min

    Miksi kouluikäinen selviytyy ilman älypuhelinta Yhdysvaltain Piilaaksossa muttei Suomessa? Jani Halme ja Tomi Saarinen tutkailevat 7–14-vuotiaiden elämää, haastateltavanaan startup-yrittäjä ja pääomasijoittaja Jyri Engeström. Engeström viettää puolet ajastaan Suomessa ja puolet Kaliforniassa, joten hän osaa kertoa, miksi Steve Jobsin tytär voi rajoittaa lastensa tietotekniikan käyttöä. Entä mitä suomalaisen koulujärjestelmän pitäisi pitäisi jättää uhraamatta digitalisaation alttarilla? Millaisia kulttuurisia voimia ovat Fortnite ja YouTube-draamat ja mitä niistä pitäisi tietää? Vastaukset näihin kysymyksiin sekä Kivaa vai kauheaa -mysteeriosion kuulet vain Digisessä iltapäivässä.

  • Mitä taapero tekee älypuhelimella?

    19/03/2019 Duração: 57min

    Kumpi tarvitsee enemmän rajoituksia ruutuaikaan, vanhemmat vai lapset? Miten opitaan sietämään tylsistymistä, jos kosketusnäytöltä löytyy loputtomasti uutta kivaa ja kesken tarinan päättyvä sarjakuvalehti aiheuttaa itkukohtauksen? Jani Halme ja Tomi Saarinen tarkastelevat Diginen iltapäivä -ohjelman uusissa jaksoissa ihmisen elon kaarta syntymästä kuolemaan digitaalisesta näkövinkkelistä. Ensimmäisessä jaksossa puhutaan 0–7-vuotiaiden elämästä ja siitä, miten teknologia on sitä muuttanut – vai onko? Haastateltavana jaksossa on Maija Koski, Vauva- ja Meidän Perhe -lehtien päätoimittaja. Mukana myös jo ikoniseksi noussut Kivaa vai kauheaa, jossa Jani tiedustelee Tomilta, voiko vaipan vaihtaa ilman internetiä.

  • Näille ennustuksille nauretaan jo vuonna 2019

    11/06/2018 Duração: 57min

    “Koitetaan olla edes vähän viisaampia”, on Tomi Saarinen lupaillut Yle Puheessa koko kevään 2018 ajan. Diginen iltapäivä -sarjan viimeisessä jaksossa testataan, onko lupaukselle katetta. Halme & Saarinen heittäytyvät jaksossa oraakkeleiksi ja antavat joukon ennustuksia digimedian tulevaisuudesta. Kaksikon mankeloitavaksi pääsevät vanhat tutut, kuten Youtube Music, Snapchat, lineaarinen televisio ja algoritmien avoimuus. Lisäksi Jani Halme kertoo päivän tarkkuudella, milloin Amazon saapuu Suomeen. Sarja päättyy legendaariseen Kivaa vai kauheaa -osioon, jossa Halme ottaa käyttöön kauden isoimmat kaliberit. Vastineeksi Saarinen puolustaa kuluttajaa ja kertoo, milloin digimedian palvelun on syytä kuolla pois.

  • Twitter on digimedian elinvoimaisin epäonnistuneeksi tuomittu yrittäjä

    04/06/2018 Duração: 57min

    Mikä yhdistää huutamista, hashtageja ja baseballia? Tietysti Twitter, tuo mikroblogaamisesta yhteiskunnallisen keskustelun areenaksi kasvanut verkkopalvelu. Palvelu, jolla on 330 miljoonaa käyttäjää ja silti siitä puhutaan pettymyksenä. Halme (@janicky) & Saarinen (@tomisaarinen) pohtivat Digisessä iltapäivässä Twitterin luonnetta. Mistä siellä keskustellaan? Ketkä siellä pärjäävät? Onko Twitter itse asiassa maailman vaikutusvaltaisin media? Ajatuksia jaksossa kertoo myös Twitterin aktiivikäyttäjä, toimittaja Salla Vuorikoski (@svuorikoski). Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotteita ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

  • Audion tulevaisuus on nyt täällä

    28/05/2018 Duração: 58min

    Halme & Saarinen kuuntelevat heikkoja signaaleja tulevaisuudesta. Podcastien kuuntelu kasvaa humisten ja podcast-sana pääsee tänä vuonna Kielitoimiston sanakirjaan. Mitä aiheesta tulee tietää ja miksi podcastit soivat kaikkien korvanapeissa juuri nyt? Diginen iltapäivä syväluotaa puheohjauksen nykytilannetta niin meillä kuin maailmalla, ehdottaa podcast-keisari Olli Sulopuistolle ohjelmaa kansallisurheilustamme ja vastaanottaa suomalaisilta podcastaajilta nipun ääniviestejä, joissa kerrotaan miksi podcastien tekeminen kannattaa. Ohjelma loppuu jo ilmiöksi kasvaneeseen Kivaa vai kauheaa -osioon, jossa Jani Halme esittelee kaksi digimedian syövereistä löytynyttä tuotetta ja Tomi Saarinen kertoo, mitä mieltä niistä pitäisi olla. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

  • Kohta vain WhatsAppilla on merkitystä

    21/05/2018 Duração: 58min

    Puhelin mankuu huomioitasi, kun WhatsAppin, Messengerin ja muiden pikaviestinten keskusteluihin pukkaa koko ajan uutta viestiä. Kuinka suuren osan nämä sovellukset täyttävät elämästämme juuri nyt? Entä tulevaisuudessa? Digisessä iltapäivässä Jani Halme ja Tomi Saarinen pohtivat, mikä pikaviestimissä koukuttaa. Kaksikko ruotii läpi aiheeseen liittyvät ilmiöt robottiaspasta chatfiktion kautta nuorison kirjoitustyyliin ja ennustaa, että viestien maailman seuraavat kehitysaskeleet haetaan Kiinasta. Jaksossa pääsevät ääneen myös Pientä säätöä -chatfiktiota kirjoittanut Ryöväri-tuotantoyhtiön Veera Ojola sekä Kotipizzan viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Antti isokangas. Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotetta ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

  • Mitä somekohut kertovat ihmisluonteesta?

    14/05/2018 Duração: 58min

    Jos se alkaa #-merkillä ja päättyy kohu tai gate, kyseessä on tämän viikon uusin sosiaalista mediaa kuohuttava aihe. Ne kuplivat pinnan alla, nousevat esille ja kuihtuvat pois nopeammin kuin tiedostammekaan. Mikä yhdistää somekohuja ja miksi me lähdemme niiden mukaan? Halme & Saarinen pohtivat Digisessä iltapäivässä kohun reseptiä. Mitä sellaisen syntymiseen tarvitaan ja mikä kasvattaa kohun ns. nextille levelille? Kuinka kohua voi käyttää työkaluna vai ovatko ne pelkkiä virtuaalisia sirkushuveja? Ajatuksia Jani Halmeen ja Tomi Saarisen lisäksi jaksossa kertovat somekohun keskelle itsekin päätynyt Tuomas Saloniemi sekä somekohujen asiantuntija, tutkijatohtori Essi Pöyry. Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotteita ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

  • Korvaavatko virtuaalifantasiat ja robotit perinneseksin?

    07/05/2018 Duração: 58min

    Diginen iltapäivä on ohjelma, joka kertoo kuulijalle mitä digitaalisesta mediasta tarvitsee tällä viikolla tietää – ja mistä voi kaikessa rauhassa olla tietämättä. Jani Halme ja Tomi Saarinen kertovat, mikä on olennaista, mikä hypeä, mitä ehkä tapahtuu viiden minuutin päästä ja miten tämä kaikki vaikuttaa juuri sinuun.

página 1 de 2